Сладкарница в квартал Капана на Пловдив затвори“ цяла улица, за да

...
Сладкарница в квартал Капана на Пловдив затвори“ цяла улица, за да
Коментари Харесай

Подпори за тенти на нова сладкарница в Капана преградиха основна улица! А ако стане пожар?!

Сладкарница в квартал Капана на Пловдив „ затвори “ цяла улица, с цел да обезпечи сянка на клиентите си, и с това стана нов претендент в класацията за случайните завоевания на общински площи. Ул. „ Евлоги Георгиев “, в профил на Халите, напълно скоро ще бъде блокирана от тентите на заведение „ Complimenti - coffee & desserts “. Вече е сложена и част от структурата – четири големи железа, бетонирани в  саксии.
Прочетете още
„ В Капана продължава наклонността за основаване и обграждане на лични " частни дворове “ на заведенията. Тротоарното право им дава опция да изкарат маси, само че не и да ограждат/заграждат и блокират естественото придвижване на хората по пешеходните зони. Нямат и право да разполагат и конфигурират спомагателни уреди, саксии и сходни “ споделя пловдивчанинът, добавяйки, че досега в квартала в никакъв случай не е имало оборудване с сходни размери.

Според осведомени, монтажът на структурата се приготвя от повече от седмица. Припомняме, че в края на юни общинската администрация обявява за стартирала акция против сходни практики и разгласи за глобите, наложени на редица заведения. Изглежда, опитите на общината да вкара ред във все по-наглата окупация  на квартала не е впечатлило притежателите на сладкарница „ Complimenti “.

Проверка на TrafficNews по проблема откри, че Община Пловдив е дала позволение за слагане на маси навън на компания " Симончи ", благосъстоятелност на Адриана Димова за въпросната сладкарница " Комплименти ". То е подписано от кмета Здравко Димитров и заместника му Величко Родопски. Впоследствие Експертният съвет по устройство на територията (EСУТ) дава позволение за слагане на тента, което е в съгласие и с Националния институт за монументи на културата (НИНКН). Според основният проектант на общината Димитър Ахрянов обаче, утвърденият план не кореспондира с структурите, които са сложени там сега. 

" Одобреният план е за напълно фини алуминиеви подпори на тенти, които дават отговор на общинската разпоредба " безапелационен е арх. Ахрянов. Другото разминаване е в самите габарити на плана. Според утвърдените документи, след тентата има разстояние от 3,5 метра, през което могат да минават пожарни коли, коли за спешна помощ и други профилирани коли. На процедура обаче това не е по този начин, тъй като там има платформа и стълби и дистанцията сред новопоставените структури и халите е безусловно незадоволително за прекосяване на профилиран автомобил. " Ще правим инспекция на място. Това е парадокс ", съобщи арх. Ахрянов. 

В квартала също са шокирани от протичащото се. Само преди две седмици там бе извършена огромна акция на пловдивския инспекторат. Бяха тествани 32 търговски обекта и формирани констативни протоколи с наставления на половината от тях. Издадени са и 6 акта за открити административни нарушавания. Повечето от нарушаванията са свързани с нерегламентираното разполагане на маси на върху общински терени. Някои обекти нямат нито скица, нито позволение. Други слагат маси отвън площта и размерите в утвърдените схеми или пък отстоянието от фасадата е по-голямо от избраното в наредбата. всеобщо се нарушава и наредбата на общината за слагане на рекламни уреди, която задължава притежателите да слагат чадъри и тенти единствено в бял цвят или екрю, без рекламни лога и марки. Това обаче всеобщо не се съблюдава. 

" Тук скоро ще стане по -зле от битак. Явно всеки си прави каквото си желае. Утре ще стартират и да остъкляват заградените " дворчета "   и цялата концепция на това място ще бъде изгубена. Алчността ще погуби Капана " предвиждат хора, които работят там. 

" Ако един получи позволение за сходни структури, на какво съображение по-късно общината ще откаже и на останалите притежатели на заведения?! За 8 години този квартал се трансформира в емблема на града, само че всичко това е на път да бъде опропастено, разясняват част от жителите. 

И въпреки всичко наред с всички нарушавания, най- притеснително е блокирането на улицата, която обезпечава достъп на пожарни и коли за спешна помощ в квартала. При възможен случай, при всеобщо окупирите от маси и столове улици, това може да се окаже съдбовно. 

TrafficNews е изпратил питане до ОД Министерство на вътрешните работи - Пловдив дали плана за структурите е координиран с тях и чакаме реакция от страна на общината. 

Член 7 на Наредбата на Общинския съвет за реда за слагане на преместваеми обекти за увеселителна, комерсиална или друга обслужваща активност и детайлите на градското обзавеждане на територията на Община Пловдив не разрешава слагането на преместваеми обекти  върху улични платна и паркинги. 

 



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР